Miresevini
  Detet e botes
 
Deti quhet hapësira shumë e madhe me uje të kripur, e që zakonisht është e rrethuar me toke jo nga të gjitha anët dhe qëndron disi e veçuar. Pjesa më e madhe e rruzullit tokësor është e mbuluar me ujë të kripur.Deti së bashku me liqenet dhe lumenjet bëjnë pjesë ose përfshihen në hidrosfere.Në tokë ekzistojnë 4 oqeane dhe 56 detëra që së bashku e formojnë “Detin Botëror” I cili përfshin 71% të sipërfaqës së përgjithshme të tokës (316 mil.km2).
 
 
 
 
Deti i Zi
 
Sipërfaqen e Detit të Zi është rreth 422.000 km², thellësia maksimale e detit është 2210 m.Supozohet se deti i zi quhet keshtu per shkak se perqindja e kripes eshte e vogel 1.9% ,i jep atij nje ngjyre te erret karakteristike dhe supozohet se aty ku sot eshte ngushtica e Dardaneleve dikur ka qene nje dige natyrale e cila ndante liqenin qe sot quhet Deti i Zi me Marmarane .Per shkaqe qe nuk dihen ,termete,shkrirje akulli etj kjo dige u ca duke sjelle permbytjen pra per shkak te kesaj quhet deti i zi.                        
 
 
 
Deti i Vdekur
 
Deti i Vdekur është liqen nëLindjen e Aferme por shpesherë e quajmë det.Cilësohet si deti më i kripur në botë. Kripesia është aq e madhe sa që në të nuk ka jetë, përvec disa mikroorganizmave-bakterjeketa quhet deti i vdekur.Është i gjatë 67 km dhe i gjërë deri në 18 km
 
  Sot kemi 3 visitors.Ju faleminderit qe e keni vizituar kete webfaqe  
 
This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free